De Lutherse Gemeente liet in 1696 een schuilkerk bouwen aan de Haddingestraat. De toenmalige schuilkerk werd via een poort in een laag voorgebouw bereikt. Deze dienstgebouwen werden tijdens een grondige verbouwing in 1874 vervangen door een tweelaags gebouw met een neo-classicistische gevel. Deze heeft een middenpartij met een halfronde bekroning met daarin het Luthersymbool; de zwaan.
De zaalkerk, die ook in de 19e eeuwse stijl werd verbouwd, heeft een houten tongewelf dat wordt ondersteund door kolommen en bezit een rijk gesneden preekstoel uit 1696 met achterschot en klankbord. Het orgel van Van Oeckelen is in 1896 gebouwd. De aangrenzende Lutherzaal, te bereiken via het hofje van het voormalige gasthuis, werd in 1925 door het Groninger architectenbureau Kazemier en Tonkens in Amsterdamse Schoolstijl ontworpen.
Kleurenonderzoek heeft uitgewezen dat er destijds kleurpigment aan het stucwerk op de gevel is toegevoegd. Om het karakter van de architectuur in ere te herstellen, werd een kleurreconstructie uitgevoerd met grijs als imitatie van hardsteen en geel als imitatie van het zandsteen.