Nadat de gereformeerde inwoners van Helpman jarenlang aangewezen waren geweest op de kerken in de stad, kregen zij in 1924 een eigen kerk aan de Coendersweg. Bijna veertig jaar later verhuisde de gemeente naar een moderner kerkgebouw aan de Haydnlaan, in het uitbreidingsplan Coendersborg.
Deze kerk is ontworpen door architectenbureau Sandburg en Jansen, dat enkele jaren later ook aan de Groenesteinflat aan de Helper Brink zou werken. Ondanks het moderne uiterlijk van de kerk is deze vrij traditioneel gebouwd. De muren zijn gemetseld en voorzien van een spouw. De vloeren en het dak zijn gemaakt van balken, de plafonds door middel van een bouwsysteem. De moderne uitstraling van het gebouw komt voornamelijk voort uit de dakbekleding en de expressieve vorm van de kerkzaal en de klokkentoren.
Het ontwerp is pas na veel herzieningen tot stand gekomen. In het eerste plan, dat dateert uit 1961, had het gebouw een heel andere uitstraling. Dit oorspronkelijke ontwerp was van J.H.M. Wilhelm, destijds stadsarchitect bij de Dienst Stadsuitbreiding en Volkshuisvesting. Hij had een heel ander gebouw voor ogen; kleiner, rechthoekiger en met hoge vensters aan de westzijde.
Het plan werd door Sandburg en Jansen in 1962 aanzienlijk veranderd; het kreeg bij het architectenbureau een nieuw nummer (250 in plaats van 228) en de naam van Wilhelm komt niet meer op de tekeningen voor. Wat er precies is voorgevallen is middels de bouwdossiers niet te achterhalen, maar Helpman is met de Gereformeerde Kerk in ieder geval een bijzonder en modern kerkgebouw rijker.