Parkallee
Eemswaard
Marnelaan
Halverwege de jaren '90 van de vorige eeuw werd de toenmalige Van Houtenschool voorbestemd om de eerste Groningse Vensterschool te worden. Omdat de bestaande school niet over voldoende ruimte beschikte, was uitbreiding in de vorm van nieuwbouw noodzakelijk.
Bepalend voor deze nieuwbouw was de voorwaarde om de drie aanwezige monumentale populieren te handhaven. De architect voldeed aan die voorwaarde door de nieuwbouw om de bomen heen te bouwen. Om het wortelstelsel van die drie populieren te ontzien, zette hij de nieuwbouw op palen.
De Vensterschool is een kind van zijn tijd. Het opgetilde maaiveld, de continue doorlopende ruimtes, het niet afgebakende schoollokaal en het wervelende interieur zijn typisch kenmerken van een jong architectenbureau met een eerste schoolopdracht. Het is een gedurfd experiment, een gebouw met een grote overmaat aan ruimte en een op het eerste gezicht onoverzichtelijkheid die precies aansluit bij de speelbehoefte van het kind. De school is gemaakt voor de eerste twee klassen van het lager onderwijs en het gebouw geeft deze kinderen ook letterlijk alle ruimte eindeloos te spelen en te ontdekken.
Het besluit van Onix om de Vensterschool niet aan de bestaande Oosterparkschool vast te bouwen, maar in het verlengde daarvan te plaatsen, was cruciaal voor het ontwerp. Op deze manier is het bestaande gebouw gehandhaafd, en heeft de nieuwe school prachtige uitzichten over het water en het park gekregen. Daarnaast kon ook het bestaande speelparkje blijven bestaan. Beide gebouwen worden met elkaar verbonden door de bestaande pergola die grenst aan de vijver en opnieuw in gebruik is genomen. Het nieuwe paviljoen van hout, zink en glas steekt nogal af tegen de zware baksteen architectuur van Bouma. Dit zorgt voor een mooi contrast.
De Vensterschool bestaat uit een vloerplaat die rondom de drie bestaande monumentale bomen gevouwen is. De vloerplaat staat op een aantal kolommen en zweeft iets boven de grond. Op deze manier blijven de wortelstelsels van de bomen heel.
De vloerplaat loopt als een spiraal omhoog langs de bomen. Hierdoor ontstaan niveauverschillen die maken dat iedere groep gebruikers haar eigen plek kan heeft binnen de multifunctionele Vensterschool terwijl de continuïteit van het gebouw blijft gehandhaafd.
Buiten, naast de vijver is een peuterspeelplaats gemaakt, die deels onder het gebouw gelegen is, waardoor de kinderen ook met slecht weer toch buiten kunnen spelen.
Het ontwerp van Onix Architecten werd uitgeroepen tot 'Winnaar Scholenbouwprijs 2000 Primair Onderwijs'.