Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Simplon

Architectuur
toon vergroting Simplon
toon vergroting Simplon
toon vergroting Simplon

In de gevelwand van het Boterdiep neemt het huidige jongerenpodium Simplon een markante plek in. De langgerekte gevel werd in 1914 in opdracht van de N.V. Gerzon’s Vleeschconservenfabriek gebouwd, naar ontwerp van de Groninger architecten Kuiler & Drewes. Met nadruk wordt hier het woord ‘gevel’ gebruikt, want het ontwerp van Kuiler & Drewes verbond verschillende andere gebouwen
die de vleesconservenfabriek reeds in gebruik had. Ook aan de achterkant werd de fabriek uitgebreid met onder meer een ketelhuis, een machinekamer en een fabrieksschoorsteen. Later werd nog meer bebouwing toegevoegd, waaronder een bedrijfsgebouw uit 1924 waarin de blikfabriek gehuisvest was.

Tegenwoordig is deze blikfabriek in gebruik als jongerenhotel. Het fabriekspand telt drie bouwlagen onder een plat dak. De gevel bevat klassieke elementen en is sterk symmetrisch opgezet. De ingang is duidelijk herkenbaar. Twee rondbogen geven toegang tot het gebouw en het binnenterrein. De ingangstravee wordt bekroond door een fronton. Hierop is een zogenaamde ‘cartouche’ aangebracht met versieringen rondom. Hier prijkt nu de naam Simplon. Pilasters op de gevel en een bepleisterde kroonlijst versterken de klassieke uitstraling.

Mede als gevolg van de economische crisis van eind jaren twintig van de vorige eeuw, sluit Gerzon in 1930 zijn deuren. Tijdens het afhandelen van de liquidatie blijft het pand in gebruik als vleesconserven- en levensmiddelenfabriek, maar onder een andere eigenaar. Een deel van het pand krijgt geleidelijk andere bestemmingen. Zo gaat het onderdak bieden aan een ijsfabrikant, een drukkerij en een machinefabriek. In 1939 wordt het fabriekspand in gebruik genomen door een confectiebedrijf, gespecialiseerd in motorkleding, regenjassen en aanverwante artikelen. Dit is de voorloper van het na de Tweede Wereldoorlog gestarte Simplon: een kledingfabriek voor regen-, sport-, uniform- en vakkleding.

Confectiebedrijf Simplon is actief tot 1974. Daarna komt het pand aan het Boterdiep leeg te staan. Jongerencentrum Chappaque laat vervolgens zijn oog vallen op het fabriekspand. Het centrum, dat eerder gevestigd was in een pakhuis aan de Zoutstraat, zag zich na een binnenbrand genoodzaakt uit te kijken naar een ander onderkomen. Het fabriekspand Simplon beviel dermate goed dat besloten werd aan het Boterdiep te blijven: in 1977 wordt het nieuwe jongerencentrum geopend dat de naam aanneemt van de voormalige confectiefabriek.

Net als veel andere pop- en jongerencentra in Nederland heeft ook Simplon het niet altijd even makkelijk gehad. Na een aantal (financieel) roerige jaren werd op initiatief van de gemeente Groningen besloten tot een nieuwe start: Simplon moest uitgroeien tot jongerencultuurpodium. In 2000, werden, naar een ontwerp van architectuur-studio SKETS, diverse ruimtes herschikt en plek ingeruimd voor nieuwe functies en sferen. Ook werd de (concert)zaal aangepakt en heeft de entree een nieuwe, meer uitnodigende uitstraling gekregen.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer