De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) verhuisde uit Kampen en Utrecht om een directere aansluiting te zoeken bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.
In Groningen werd hiertoe aan de Oude Ebbingestraat een voormalig bankgebouw en gemeentelijk monument tot onderwijsgebouw verbouwd. De inrichting is voor de PThU op maat gemaakt. Leslokalen en studieruimtes liggen nabij een centraal gelegen ontmoetingsgebied. In dit gebied zijn veel verschillende soorten plekken gerealiseerd waardoor het voor studenten mogelijk is om op verschillende manieren te studeren, te overleggen en studiegenoten en docenten te ontmoeten.
De kapel neemt een bijzondere plaats in. De ingetogen ruimtes vormen een verbinding van de subtiele doch principiële scheiding van ‘onderwijs van geloof’ en ‘individueel beleven van geloof’. Het pand in Groningen bestaat uit een oud monumentaal deel, gebouwd omstreeks 1829 en uitgebreid in 1924 en een nieuw deel uit 1993.
De aansluiting van de nieuwbouw op de oudbouw, met hun verschillende verdiepingshoogten, is sterk verbeterd door de toevoeging van een nieuw, licht en ruim trappenhuis met lift.
De verschillende functies zijn onderling beter bereikbaar gemaakt en door de open structuur van het trappenhuis kan men zich eenvoudig oriënteren. Door een groot glazen daklicht te plaatsen op de plaats waar ooit vermoedelijk een glas-in-lood kap zat, reikt daglicht nu tot midden in het gebouw. Een ruime vloersparing laat licht door tot diep in het souterrain, waardoor het mogelijk werd om deze voorheen donkere ruimte functioneel bij de rest van het gebouw te betrekken. Hier bevinden zich de studiezaal en de bibliotheek.