Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Winkelpand, Vismarkt N.Z.

Architectuur
toon vergroting Winkelpand, Vismarkt N.Z.
toon vergroting Winkelpand, Vismarkt N.Z.

'Modemagazijn Meijering' bestond uit een winkel, magazijn- en atelierruimten, kantoren en een kelder, en is gesitueerd op de hoek van de Vismarkt en de Stoeldraaierstraat in 1948-1951, naar ontwerp van het Groninger architectenbureau Van Elmpt - Muller.

De Stoeldraaierstraat brandde tijdens de Tweede Wereldoorlog geheel uit als gevolg van een ontploffende munitiewagen op de hoek van de Vismarkt/Stoeldraaierstraat tijdens de nadagen van de bevrijding van Groningen op 15 april 1945. De hoekpanden met de Vismarkt werden verwoest, waaronder het pand van de Fa Meijering. De firma was al sinds het einde van de 19e eeuw met een winkelpand op de hoek van de Vismarkt/Stoeldraaierstraat gevestigd, toen nog onder de naam Fa Bos & Meijering.

Het oorspronkelijke bouwplan (van 10.08.1949) werd in eerste instantie afgekeurd door de gemeente na moeizaam verlopen discussies over de kwaliteit van het bouwplan tussen de dienst Stadsontwikkeling & Volkshuisvesting en de supervisor van het Adviesbureau voor de Wederopbouw van de stad Groningen, Prof. Ir. Granpré Molière: '[...] Dit gevelontwerp is gekenmerkt door absolute karakterloosheid en een volkomen gebrek aan enige eenheid tussen de gevelpartijen, terwijl een misplaatst volgen van een zeker horizontalisme de gevel een gedrukt voorkomen geeft [...]'.

In 1951 is het bouwplan gewijzigd uitgevoerd, voornamelijk wat betreft de indeling, het verlagen van een gedeelte van het gebouw en het wijzigen en verplaatsen van enkele geprojecteerde raamkozijnen. Het forse, geheel onderkelderde gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond van ca 28 bij 17 meter en bestaat uit twee bouwvolumes: het hoofdgebouw aan de Vismarkt, bestaande uit vijf bouwlagen en een haaks hierop aansluitende vleugel aan de Stoeldraaierstraat van vier bouwlagen.

Beide bouwvolumes zijn gedekt met zadeldaken, waarvan de nok evenwijdig loopt aan de straat. De daken zijn belegd met matte zwarte pannen. Onder de goot is het muurwerk gedecoreerd met reliëfmetselwerk in zigzagvorm. De zolderverdieping is voorzien van 2 symmetrisch geplaatste dakkapellen die segmentboogvormig zijn en bekleed met platen Vaurion, een Franse kalksteen. Aan weerszijden zijn twee stalen raamkozijnen geplaatst, tussen reeksen gemetselde muurdammen die de suggestie van pilasters wekken, eveneens van genuanceerde gele baksteen. Hieronder is een muizentandlijst aangebracht.

De zijgevel van het hoofdvolume is gesloten van karakter, met uitzondering van de twee brede etalagevensters op de begane grond, die identiek zijn als die van de voorgevel. De etalages bevatten aan de bovenzijde een eveneens doorlopende gootlijst op klossen. De topgevel kreeg extra accent door middel van ruitvormige baksteen traceringen in de vorm van gemetselde rollagen van geelgroene baksteen en een vlakvulling van gele baksteen. De gevel aan de Stoeldraaierstraat bezit op de begane grond een reeks van vijf uitgebouwde bronzen etalagekasten die rusten op een lage plint.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer