Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

afdrukken Academie Minerva

Architectuur
toon vergroting Academie Minerva
toon vergroting Academie Minerva

Kunstacademie Minerva werd in 1984 gebouwd op een perceel van 4000m2 op de westelijke kop van het Gedempte Zuiderdiep. Temidden van de bestaande stedelijke bebouwing was een lege plek, waar een gebouw van maar liefst 10.000 vierkante meter moest verrijzen. Voor het ontwerp werd Piet Blom (1934-1999) benaderd. Blom was nauw verbonden aan het structuralisme; een architectuurstroming waarin de menselijke maat, collectiviteit en ‘zachte’ overgangen tussen het privé en openbare domein een belangrijke rol speelden.

Blom was op het moment van de opdracht voor Minerva bekend van de Kubuswoningen in Helmond en Rotterdam en het project De Kashbah in Hengelo. Omdat hij vasthield aan zijn ‘structuralistische’ principes werden in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw weinig gebouwen van zijn hand gerealiseerd. Alleen dit al maakt Academie Minerva tot een bijzonder gebouw.

De Academie die Blom ontwierp, bestaat uit vier bouwdelen. Alle zijn aangelegd rondom een plein dat zeven meter boven het maaiveld ligt. Bloms plan was om dit plein geheel openbaar te maken, toegankelijk voor studenten en alle andere Groningers. Helaas maakten vandalen en inbrekers misbruik van het gangenstelsel dat vanaf de straat naar het verhoogde plein leidde. Om dit te voorkomen werden al snel hekken geplaatst bij de entrees en kreeg het plein nooit het geplande openbare karakter.

In het gebouw zijn ongeveer 150 – allemaal verschillende - ruimtes te vinden. Ze zijn georganiseerd volgens een maatsystematiek die is afgeleid van het zogenaamde SAR raster, ontwikkeld door de Stichting Architecten Research die zich tussen 1964 en 1990 bezighield met ‘het verhelderen en uitwerken van concepten en methoden op het vlak van de architectuur’. Door de enorme verscheidenheid in ruimtes is de kans groot dat je de weg kwijtraakt in de Academie. Blom heeft in zijn ontwerp namelijk heel bewust geprobeerd om bezoekers uit te dagen: hij heeft het ontworpen alsof er een bepaalde orde en logica in het gebouw zitten, maar die zetten je voortdurend op het verkeerde been.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer