Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Andere objecten van De Zwarte Hond

Bernoulliborg

Nijenborgh 9

Dinkelpark

Vechtstraat

afdrukken Touwbaan fase 2

Architectuur
toon vergroting Touwbaan fase 2
toon vergroting Touwbaan fase 2
toon vergroting Touwbaan fase 2

Het Ciboga-terrein, nu beter bekend als Ebbingekwartier, ligt in het centrum van Groningen. Het gebied werd gebruikt als Circus- en Bodenterrein (vertrekplaats voor boderijders/expediteurs) en er stond een Gasfabriek, vandaar de naam CiBoGa. Aan het einde van de 20ste eeuw verdwenen deze functies en werd het gebied vrijgegeven voor woningbouw. Het stedenbouwkundig plan kenmerkt zich door veel groen, geen geparkeerde auto’s op het maaiveld, open water en het ‘schotsenprincipe’, dwz geen traditionele straten, gesloten hoeken en half openbare binnenterreinen.

De schotsen 4a, 4b en 6b grenzen aan de bestaande bebouwing van het Gedempte Boterdiep. De woningbouw wordt vanwege de marktontwikkelingen in fasen gerealiseerd. Dat heeft ook het voordeel dat van eerdere fasen geleerd kan worden. Er zijn 51 stadswoningen gerealiseerd, in 22 verschillende maten, oriëntaties en typen. Stadswoningen zijn in dit geval eengezins rijenhuizen, drie bouwlagen hoog. Alle woningen hebben een eigen tuin of/en een dakterras.
De eerste fase is de Botermolendrift, een straatje met bebouwing aan weerszijde; De ‘schotsen’-architectuur vertoont zich hier naar het Boterdiep. Het straatje grenst aan de eerste ingang van de parkeergarage, die is opgenomen in de straatwand. met de overstekken en De twee rooilijnen wijken en de daklijnen zijn schuin. Achter rechts bij het pleintje heft de bovenverdieping een overstek: De straatwand wordt ‘opgelost’.

De tweede fase langs de Langestraat bestaat uit een recht rijtje van dertien woningen. Aan de achterkant hebben zij maar weinig ruimte. De daklijn is horizontaal. De laatste vier woningen zijn op de begane grond terug gesneden. Om de hoek is een uitgang van de parkeergarage in het bouwblok opgenomen. De voorgevel is gemetseld in een warme oranjerode baksteen, die goed aansluit bij stadsarchitectuur. De verticale ritmiek, haaks op de langgerekte voorgevel, bestaat uit verspringende gevelopeningen en vlakken van horizontaal en verticaal metselwerk. De ritmiek markeert de individuele woningen. De bergingen, een deel van de gevels aan de achterzijde en gevels van de terugliggende dakopbouw zijn bekleed met bijna zwarte, verticale houten delen.

Kenmerken

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer