Verlengde Hereweg 92
Oosterstraat 19
Oude Boteringestraat 9
In opdracht van de Friesch-Groningsche Hypotheekbank ontwierp de Groninger architect A.Th. van Elmpt een bankgebouw in Art-Deco stijl dat in 1928 op de hoek van de Herestraat en de Herebinnesingel werd gerealiseerd. Het pand is rijk gedecoreerd; de diverse metselverbanden van donkerbruine baksteen doen recht aan de kenmerkende geometrische motieven van Art Deco.
Van Elmpt gaf ook de opdracht tot de vervaardiging van de drie beeldhouwwerken. De verspringende vlakken en het trapsgewijs verlopende metselwerk worden door de beelden van Willem Valk nog eens geaccentueerd. Opmerkelijk is de in rode zandsteen gehouwen beer op de hoek. Mogelijk is dit een verwijzing naar het feit dat het dier volgens de overlevering altijd doende is honing te vergaren om zo, op zijn manier, rijkdom te verzamelen. De hoofdingang en de gevel aan de zijde van de Herestraat zijn versierd met abstracte decoraties. Mercurius, de Romeinse god van de handel, markeert de zijingang.
Het omvangrijke gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond van 17 bij 52 meter en telt twee bouwlagen die worden bekroond door een schilddak. De hoek springt net iets naar voren en heeft een zogenaamd afgeknot tentdak. De dakvlakken zijn belegd met zeld-zame bonte Noorse leien. Evenals veel andere bankgebouwen uit deze tijd oogt het gebouw zwaar en massief, haast ‘onneembaar’. Maar ook statig, sterk, stevig en veilig: precies datgene wat je van een bank zou willen. Het massieve karakter wordt extra versterkt door het gebruik van basalt in het basement en de donkerrode baksteen met diepe voegen. De gevels hebben een sterke verticale geleding met slanke, hoge vensters. Ze zijn bekroond door een iets uitgebouwde toplaag waarin zich kleinere ramen bevinden. Deze ramen behoren tot de mezzanine-verdieping onder de kap.
Het gebouw is lang als bankgebouw in gebruik geweest. Ook is de achterzijde tijdelijk als politiekantoor gebruikt, dit tijdens de renovatie van het Hoofdkantoor van de Politie aan de Rademarkt. In de loop der jaren is het pand intern drastisch verbouwd, waarbij helaas nagenoeg het hele oorspronkelijke interieur is verdwenen. Ook aan de buitenzijde hebben diverse toevoegingen plaatsgevonden.
Na het vertrek van de bank kwam het inmiddels tot Van Elmpthuis omgedoopte pand in handen van belegger Hanzevast BV. Wat volgde was een ingrijpende verbouwing in het jaar 2000, zowel aan de binnen- als buitenkant. Hierbij werden oude elementen in ere hersteld, waaronder het leien dak en de beelden van Willem Valk. Ook verdwenen de ontsierende reclame-uitingen op de gevel en werd het afdak boven de entree aan de Herestraat verwijderd. Intern werden systeemplafonds uit de jaren ’60, niet-originele muren, kabelgoten en talloze andere zaken, gesloopt.
Sinds de renovatie biedt het voormalige bankgebouw onderdak aan diverse bedrijven, met name op het vlak van organisatiemanagement en personeelsbeleid.