De manifestatie Blue Moon (2001) kan in zekere zin als een vervolg worden gezien op twee eerdere manifestaties: What a Wonderful World! (1990) en A Star is Born (1996). Net als zijn voorlopers bewoog ‘Blue Moon’ zich op het raakvlak van architectuur en cultuur. De manifestatie beoogde bovendien een brug te slaan tussen de oude binnenstad en het toen nog braakliggende Europapark, waar kantoren, huizen, winkels, een station en een voetbalstadion geprojecteerd waren.
De Japanse architect Toyo Ito werd benaderd om een masterplan te maken, vanwege zijn eigen onderzoek naar de betekenis van ‘grenzen’ binnen de architectuur. Uit zijn werk blijkt een sterke voorkeur voor ruimtes die nog niet volledig van te voren zijn gedefinieerd, maar waarvan de betekenis pas duidelijk wordt in het gebruik ervan. Ito nodigde 5 architecten uit om op 5, min of meer verborgen of bijna ‘vergeten’ plekken in de binnenstad een bijzonder bouwwerk te realiseren. Dezelfde architecten namen ook een plek op het Europapark voor hun rekening. Ito wees hiervoor 5 ‘kraters’ aan, waaronder een niet meer functionerende kolenmuur, de ontmantelde Helpmancentrale en de bouwput waar het voetbalstadion in de toekomst zou verrijzen.
Xaveer de Geyter (België), Space Group (Noorwegen), Foreign Office Architects (Londen) en Tony Fretton Architects (London) gingen met de locaties aan de slag. Toyo Ito zelf nam ook twee plekken voor zijn rekening. Blue Moon - wat in het Japans 'zeldzame gebeurtenis' betekent - werd een ontdekkingsreis naar de ‘ongekende stad’, van het nog verlaten gebied van het Europapark naar verborgen plekken in de achterafstraatjes van de binnenstad. Tijdens de manifestatie zorgden diverse culturele instellingen voor een kunstzinnige of spectaculaire entourage op de Blue Moon locaties, variërend van toneel-, dans- en klassieke muziekvoorstellingen tot videoprojecties en vuurwerkspektakel. Van de tien Blue Moon paviljoens bleven er vier behouden. Het betreft de ontwerpen van Foreign Office Architects in het Schuitenschuiverskwartier, Tonny Fretton Architects in de Lutkennieuwstraat, Toyo Ito in de Uurwerkersgang en Space Group in Achter de Barakken.
Lutkenieuwstraat 3 | bedrijfsgebouw met woning(en)
ArchitectuurSchuitendiep n.z. 88/5 | bedrijfsgebouw met woning(en)
Architectuur