Platform GRAS presenteert

STAAT IN GRONINGEN

Architectuur in Stad

vergroot

Allure

  • Door: Jaap Ekhart
  • In: Spijkerhard

Allure

Dankzij Amerikaanse films kan iedereen zich heel snel een beeld vormen van een woning met een veranda. Doemt er al iets op? Waarschijnlijk ziet het tafereel er ongeveer als volgt uit: een zwoele zomeravond, een man zit relaxt in zijn schommelstoel op zijn veranda. Hij rookt een pijpje, drinkt een drankje en mijmert wat over de zin des levens. Prachtig zo’n veranda, zo’n overgangsgebied. Je zit gelijktijdig binnen én buiten.

Worden verandawoningen uitsluitend gebouwd in landen met een aangenaam klimaat? Wis en waarachtig niet! In ons koude kikkerlandje staan ze namelijk ook. Zelfs in Groningen, onder anderen aan de Ubbega- en Marnelaan in wijk Kranenburg. Ze zijn gebouwd in 1998 en ontworpen door architect Daan Scheffer.

Over het hoe en waarom van de verandawoningen aan deze lanen zegt de architect: “Al in een heel vroeg stadium werd bepaald dat de straten in Kranenburg allee-achtig moesten worden. Een allee is een straat die aan weerszijden wordt geflankeerd door groenstroken waarin bomen staan. De groenstroken worden op hun beurt geflankeerd door, respectievelijk, trottoirs en zogeheten ‘kijkgroen’. Daarmee bedoel ik tuinen die tussen de openbare weg en de huizen liggen. Het kijkgroen aan de Ubbega- en Marnelaan is 7½ meter diep.”

Moet je aan een allee-achtige straat bouwen, dan kom je volgens Scheffer al gauw op het idee om verandawoningen te ontwerpen. Gewoonweg omdat dat type woning zich bij uitstek leent voor een allee-achtige straat. De architect geeft echter meteen toe dat zijn persoonlijke smaak ook een rol heeft gespeeld. “Ik houd van verandawoningen omdat ik niet graag in de brandende zon zit. Ik kijk het liefst vanuit een schaduwrijke plek naar het zonlicht.”

Scheffers verandawoningen in Kranenburg hebben dubbele gevels. Dat wil zeggen dat de woningen trapsgewijs in hoogte oplopen. Het voorste deel van de woning is laag, het middendeel is hoog. “Door bouwhoogte van de woningen geleidelijk op te laten lopen, krijgt de straat een nog wijdser karakter”, verklaart de architect. “Ruimte voor alles. In Nederland wordt al zo vaak gebouwd op postzegelformaat.”

De lage bouwvolumes van de woningen aan de Ubbega- en Marnelaan bestaan slechts voor de helft uit veranda. De andere helft is opgevuld met een serre. Heel praktisch eigenlijk, gezien het wispelturige Nederlandse klimaat. De serre is voor gure weersomstandigheden, de veranda voor mooi weer … om vanuit de schaduw het zonlicht te aanschouwen.

Scheffer vindt dat een goed huis een combinatie is van techniek en schoonheid. Niet alles in een woning moet daadwerkelijke gebruiksruimte zijn. “Want een huis moet ook sfeer uitstralen. Klassiek òf modern, het maakt niet uit. Een huis moet in ieder geval één vorm van allure hebben: een mooi vormgegeven trap, een extra hoog plafond òf een veranda. De ruimte waarin je leeft moet gewoon iets extra’s hebben.”

Kranenburg heeft zo haar tekortkomingen: de wijk heeft geen voorzieningen en ligt behoorlijk geïsoleerd. De directe nabijheid van het Stadspark mag dan zijn voordelen hebben, al dat groen vormt echter ook een barrière. Toch is Scheffer enthousiast over Kranenburg. “Vooral vanwege de ruimte die je daar hebt: veel grote grasvelden en allee-achtige straten. Vergeet niet dat naast je ‘home sweet home’ de route van en naar je ‘home’ ook heel erg belangrijk is. Als je een ruim opgezette straat oprijdt, dan geeft je dat een heel rijk gevoel.”

Lees meer

logo

Platform GRAS biedt u deze website aan.
Colofon | Proclaimer