Zernike, ook bekend als de Zernikecampus, is de naam van een gebied in het noorden van de stad Groningen, direct boven de naoorlogse wijk Paddepoel. Het terrein is vernoemd naar wetenschapper Frits Zernike (1888-1966) die in 1953 de Nobelprijs voor de Natuurkunde ontving. Het gebied huisvest diverse gebouwen en faculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Hanzehogeschool Groningen. Daarnaast zijn verschillende kennisgerelateerde bedrijven in het gebied gevestigd.
De plannen voor Zernike gaan terug tot 1961: het moment waarop ‘het buitengebied van Paddepoel' werd aangewezen als een van de 3 huisvestingskernen van de Rijksuniversiteit. De campus was vooral bedoeld voor de bètafaculteiten. De eerste gebouwen verrezen in de 2de helft van de jaren '60. Kenmerkend uit deze periode zijn het WSN Gebouw (wiskunde, sterrenkunde, natuurwetenschappen), dat in 2010 werd omgedoopt tot Duisenberg Gebouw, waar onder meer chemische laboratoria een plek kregen.
Sinds enige jaren wordt gewerkt aan een herinrichting van de campus op basis van het plan van West 8 landschapsarchitecten. Doel is het gebied te transformeren van een wat strakke en anonieme collectie gebouwen tot een groene campus met grasvelden, grote bomen en gebouwen met een sterk eigen karakter. Als onderdeel van de transformatie verrezen de afgelopen jaren al diverse nieuwe gebouwen, waaronder de Zernikeborg (het ICT-knooppunt van de universiteit), de Bernoulliborg (wiskunde, natuurkunde en informatica) en de nieuwbouw van Levenswetenschappen. Binnen het plan wordt alle ruimte gegeven aan voetgangers en fietsers.